Εκδρομές

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ - "Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων"

Στις 19 Ιανουαρίου 2017, οι μαθητές και καθηγητές της Σχολής, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην έκθεση "Ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και οι Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων", στο Πολιτιστικό Κέντρο Τρακασόλ, στη Μαρίνα Λεμεσού.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα TrakArt Cultural Development Foundation σε συνεργασία με την Bank de Binary. Όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στον σύνδεσμο "Μωρά Θαύματα".

Η έκθεση παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα των σημαντικότερων εφευρέσεων των Αρχαίων Ελλήνων, από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Καστανά, επιμελητή και δημιουργού όλων των εκθεμάτων της έκθεσης, και σκοπό έχει να αναδείξει και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Μερικά από τα εκθέματα είναι η Κούπα του Πυθαγόρα, ο υδραυλικός τηλεγράφος του Αινεία, ο "κινηματογράφος" του Ήρωνος, το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων.

 

       

   

    

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 οι τάξεις Ξ1 και ΞΜΤ2, των Ξενοδοχειακών της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Ξενοδοχείο Saint Raphael.

Οι συνοδεύοντες εκπαιδευτές ήταν ο Κος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο Κος Γιώργος Ποταμίτης και ο Κος Πάρις Πάπουτσος.

Στο ξενοδοχείο μας καλωσόρισε ο Διευθυντής Τροφίμων και Ποτών Κος Σάκης, ο οποίος μας είπε λίγα λόγια για το Ξενοδοχείο και στη συνέχεια μας ξενάγησε στους διάφορους χώρους του Ξενοδοχείου (εστιατόρεια, κουζίνα, μπαρ). Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον και έκαναν εύστοχες ερωτήσεις.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη που μόνο θετικό αντίκτυπο έχει για τους μαθητές διότι βλέπουν την πραγματική εικόνα να εργάζεσαι σε τέτοιο εργασιακό περιβάλλον.

 

 

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο μουσείο κουμανδαρίας στην ζωοπηγή Λεμεσού για  τις τάξης ΒΞ 1 και ΓΞ 1 .

Ο  Υπεύθυνος του Μουσείου  Κος Νίκος Καλλής  μας ξενάγησε στους διάφορους χώρους του μουσείου , που είναι πραγματικά ένα στολίδι για την περιοχή και την Κύπρο γενικότερα. 
Η ξενάγηση του κου Καλλή ήτανε άψογη και περιεκτική!! Μας εξήγησε την διαδικασία  παρασκευής κουμανδαρίας αρχίζοντας από τον τρύγο και καταλήγοντας στην εμφιάλωση .

Μετά το πέρας της ξενάγησης δοκιμάσαμε και την κουμανδαρία  του μουσείου που γίνετε με τον παραδοσιακό τρόπο , χωρίς την ενδυνάμωση με οινόπνευμα.

                          

                        

                        

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑΣ
Το μουσείο κουμανδαρίας βρίσκεται στην Ζωοπηγή , ένα χωριό στην καρδιά της καθορισμένης περιοχής της Κουμανδαρίας.
Η δημιουργία του μουσείου βασίστηκε στην ύπαρξη του συνεργατικού οινοποιείου Κουμανδαρίας της Ζωοπηγής , που ιδρύθηκε το 1940 ( ακόμα είναι ενεργό) γύρω από το οποίο το μουσείο κτίστηκε.
Το κτήριο που ολοκληρώθηκε το 2010 θεωρείται ένα καλό παράδειγμα της σύγχρονης κυπριακής αγροτικής αρχιτεκτονικής.
Τα εκθέματα καταλαμβάνουν 4 στοές και είναι οργανωμένα ανά χρονολογικές περιόδους. Μέσα από πολλά αντίγραφα κυπριακών αρχαίων δοχείων κρασιού , πινάκων, εικόνων και οπτικών μέσων, παρουσιάζεται η ιστορία της Κουμανδαρίας μαζί με τις πτυχές της καθημερινής ζωής . της τέχνης και του κυπριακού οινικού πολιτισμού.

Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές και μαθήτριες της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής Λεμεσού  του κλάδου των Ξενοδοχειακών.


Οι συνοδεύοντες εκπαιδευτές ήταν ο Κος Γιώργος Ποταμίτης και ο Κος Πάρις Πάπουτσος.